Velika planina


Med pastirje na Veliko planino

Če se iz Kamnika napotimo proti severu, prispemo v dolino Kamniške Bistrice, kjer se lahko naužijemo lepot neokrnjene narave in ohladimo v vročih poletnih mesecih. Kamniška Bistrica, ki privablja številne sprehajalce, planince, lovce in ribiče, je tudi izvrstno izhodišče za pohode na vršace Kamniško-Savinjskih Alp.
Med kamniškimi vrhovi je najbolj obiskana Velika planina, ki zaradi izjemnih razgledov in ohranjene pastirske dediščine velja za najlepšo slovensko planino. Tradicija pastirstva je predstavljena v edini še ohranjeni ovalni pastirski bajti, Preskarjevem muzeju, posebno mesto pa ima v pastirskem naselju tudi kapela Marije Snežne. Za Veliko planino so značilni majhni siri trniči z močno ljubezensko simboliko. Poleti planina ponuja številne možnosti za čudovite sprehode in srečanja za življenje pastirjev, posebej čarobna pa je pozimi, ko jo prekrije bela snežna odeja. Na planino se lahko odpravite po dobro označenih planinskih poteh, vse dni v letu pa obiskovalce nanjo pripeljeta tudi nihalka in sedežnica.
Velika planina je največja visokogorska pašna planina v Kamniško-Savinjskih Alpah. Pastirska vas, v katero so se pastirji naselili že v srednjem veku, v vasi pa je vsako poletje živahno še danes. Koče oziroma »bajte« so zaščitni znak planine, katera pa premore tudi naravne znamenitosti imenovani Velika in Mala Vetrnica. Jami udornici, katerima se je zaradi preperevanja udrl strop.

Foto: Peter Vrčkovnik

Foto: Peter Vrčkovnik