Kamnik

Kamnik je mesto prijaznih ljudi, mesto s tradicijo, zgodovino, bogato dediščino, mesto z dušo. Je mesto v objemu mogočnih Kamniško – Savinjskih Alp, Velike planine in Bergantove gore. Kamnu, ki je mestu skozi stoletja zagotavljal trdnost, varnost in zavetje, je reka Kamniška Bistrica vdihnila življenje. Bistrica še danes povezuje naravo z mestom in planine s starim mestnim jedrom.

Kamnik je mesto v katerem ljudje radi živijo in z njim čutijo in dihajo. Želimo si, da njegovo pristnost začutite tudi vi, zato vas vabimo, da se skupaj podamo na sprehod po številnih bogastvih Kamnika in njegove okolice.

Kamniška gradova – kamniški ponos

V srednjem veku je bil Kamnik cvetoče trgovsko mesto z lastno kovnico denarja, v njem so imele sedež znane evropske plemiške rodbine. Zlato obdobje mesta je povezano s prisotnostjo bavarske plemiške rodbine, grofov Andeških. Rodbina je mestu prinesla mednarodno slavo in postavila temelje za njegov razvoj v prihodnjih stoletjih. Kapela na Malem gradu je eden izmed najpomembnejših kulturno-umetniških spomenikov, ki v slovenski stavbni dediščini nima ustrezne primerjave. Stoji na malograjskem hribu, s katerega navdušuje čudovit razgled na mesto in Alpe v ozadju. Tam lahko za trenutek postojite med grajskimi vrati, kjer se vas dotakne dih legende o zakleti kamniški Veroniki z Malega gradu in njenem zakladu.
Priljubljena točka za sprehode in rekreacijo je Stari grad, ki ob lepem vremenu ponuja enega najlepših pogledov na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe s Triglavom ter na jugu vse do Ljubljane. Grad so skozi zgodovino zaznamovali številni potresi in požari, tako da so se do današnjih dni od nekdaj mogočnih zidov ohranile le še ruševine.
Znamenitost mesta dopolnjuje renesančno-baročni dvorec Zaprice iz 16. stoletja, ki je preurejen v Medobčinski muzej Kamnik. V njem so na ogled stalne in občasne razstave, med stalnimi razstavnimi zbirkami pa sta tudi lapidarij pod arkadami in muzej na prostem, kjer so predstavljene kašče, kmečka gospodarska poslopja iz Tuhinjske doline.

Šutna – najlepša ulica mesta
Sprehod po Šutni, ulici z značilnim srednjeveškim nizom hiš, naslonjenih druga na drugo, velja za enega najlepših. Ime izvira iz nemškega jezika in pomeni grušč, saj je skozi ulico nekoč tekel potok, ki je nanosil veliko grušča. Šutno krasijo številni izveski in kovana ali slikana obrtna znamenja nad vrati stavb, ki opozarjajo na živahno obrtno dejavnost iz 19. stoletja. Rokodelsko obrt še danes ohranjajo v Hiši keramike »Zakaj pa ne majolka«, kjer obujajo predvsem dediščino kamniške keramike in umetnost ustvarjanja kamniških majolik.

Frančiškanski samostan
V zavetju mestnega obzidja je ob koncu 15. stoletja nastal frančiškanski samostan, ki so ga meščani zgradili z dovoljenjem samega cesarja, saj do takrat cerkve znotraj obzidja še ni bilo. Obiskovanje bogoslužja je bilo namreč v času turških vpadov preveč tvegano dejanje in tudi župnijska cerkev na Šutni je bila zunaj obzidja. Tako je v samem središču mesta nastala cerkev svetega Jakoba in ob njej frančiškanski samostan, ki je skozi zgodovino odigral pomembno vlogo. O njegovem tehtnem deležu priča tudi bogata knjižnica, ki poleg številnih drugih dragocenosti varuje Dalmatinov prevod Svetega pisma in Pentatevh.

Poseben pečat je mestu in okolici pustil tudi priznan slovenski arhitekt Jožef Plečnik. Eno od njegovih zadnjih del je kapela Božjega groba, ki velja za največje bogastvo frančiškanske cerkve. Njegove sledi najdemo tudi v mestnem jedru, kjer je zasnoval železniško postajo Kamnik mesto, most čez Nevljico in pročelje hiše na Glavnem trgu. Njegovo delo je zaznamovalo tudi svečarno Stele, kjer še danes po njegovi idejni zasnovi izdelujejo posebne Plečnikove sveče.

V naročju Kamniško-Savinjskih Alp
Pravljično kuliso Kamnika z okolico ustvarjajo Kamniško-Savinjske Alpe. Čist in svež zrak, zelena narava, visoki vrhovi – v hribih je lepo v vsakem letnem času. Kamniško-Savinjske Alpe z dobro označenimi pohodnimi potmi in izjemnimi razgledi veljajo za eno najlepših, pohodništvo pa postaja vse bolj priljubljena oblika aktivnega preživljanja prostega časa. Dolina Kamniške Bistrice ponuja številne možnosti za preživljanje aktivnega prostega časa v naravi. Pohodništvo, kolesarjenje, ribolov so le nekatere izmed aktivnosti, s katerimi si lahko popestrite obisk Kamnika.
Reka Kamniška Bistrica v svojem zgornjem toku velja za eno najčistejših rek v Sloveniji, njen izvir pa za enega najlepših kotičkov v dolini. Med bolj znanimi predeli sta tudi soteski Mali in Veliki Predaselj, kjer je reka Kamniška Bistrica najgloblja.

V pisanem svetu rastlin
Vsako leto ob konca aprila v Arboretumu Volčji Potok zacveti dva milijona tulipanov. Ob teh pa seveda še številne druge cvetlice, ki naznanjajo prihod prebujajoče se pomladi. A ne le spomladi, Arboretum Volčji Potok v vseh letnih časih omogoča sprehode v živopisnem barvnem spektru rastlin z vsega sveta. Park, ki obsega 85 hektarjev z okoli 3.500 vrstami in sortami lesnatih rastlin, velja za največji botanični vrt v Sloveniji in ga lahko postavimo ob bok najbolj znanim botaničnim parkom sveta.
Nekoliko bolj prefinjeno možnost spuščanja ponuja Golf Arboretum, ki je v neposredni bližini parka. Igrišče za golf z 18 luknjami leži, kot pravijo številni golfisti, na eni najlepših lokacij v Sloveniji in ponuja čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe.

V svetu termalnih užitkov
Tuhinjska dolina je bila že v rimskem času pomembna trgovska pot, ki je Oglej povezovala z Dunajem, danes pa se dolina ponaša z bogato etnološko dediščino in številnimi tematskimi pešpotmi. Dobro je poznana tudi v najvišje ležečih termah na Slovenskem, Termah Snovik, katerih glavno bogastvo je voda, obogatena z magnezijem in kalcijem. Pomemben del term, ki so prve v Sloveniji prejele prestižen znak za okolje Evropske unije (okoljska marjetica) in znak Slovenia Green Accommodation, je apartmajsko naselje »Hiške na robu gozda« s kar 74 apartmaji in 31 dvoposteljnimi sobami.

Kamnik je znan tudi po holističnem centru zdravja, Naravnem zdravilnem gaju Tunjice, ki je prvi in edini center v Evropi z znanstvenimi dokazi o zdravilnih učinkih na naše telo. Namen samozdravljenju, revitalizacija telesa in krepitvi imunskega sistema. V čudovitem objemu gričev je prava oaza sprostitve zaokrožena z živo vodo, ki je po svoji sestavi najbolj podobna našemu telesu.
Okusi Kamnika. Dobrote ki prevzamejo.

Hrana je kot pesem. Ljudske pesmi so šle od ust do ust, se sčasoma spreminjale, a še vedno epo zvenijo. Tudi hrana ima danes na Kamniškem drugačen okus kot nekoč in je kljub novim dodatkom še vedno močno vpeta v okolje.
Kamnik z okolico se ponaša z imenitno kulinarično ponudbo, združeno pod skupno znamko Okusi Kamnika. Ujeti okusi in arome se za vedno vtisnejo v naš spomin, še posebej tisti drugačni in zato za brbončice še bolj zanimivi. Kulinarična razvajanja z lokalnimi jedmi ponujajo izbrani kamniški gostinski ponudniki. Privoščite si stik z okoljem in spoštljivo okušajte njegove sadove.