Predsednik EA

Sporočilo dobrodošlice Kamnik

Zelo sem vesel, da vas vse lahko pozdravim na Evropskem prvenstvu v gorskih tekih tukaj v Kamniku.
Odkar je ta dogodek prišel pod okrilje Evropske atletske zveze in je bilo leta 2002 prvenstvo prvič izvedeno, se sedaj to tekmovanje prvič odvija v Sloveniji, a organizatorjem zagotovo ne manjka izkušenj.

Gorski tek na Grintovec se je v kamniškem okolju začel leta 1996 in je bil mnoga leta izjemno pomemben del WMRA svetovnega pokala. Če pogledamo imena zmagovalcev te vsakoletne tekme, najdemo med njimi najboljše svetovne in evropske tekače v tej disciplini, poleg tega pa je bilo leta 2010 tukaj tudi zelo uspešno izvedeno Svetovno prvenstvo.

Kamnik je kraj ene najbolj slikovitih, a hkrati zahtevnih prog med vodilnimi gorskimi tekmami v Evropi. Ima skoraj 1300 m vzpona, tako da bo vsak, ki bo tu prejel zlato medaljo, le-te zagotovo vreden.

Vse od začetkov je Italija dominirala na Evropskih prvenstvih v gorskih tekih in njeni moški tekači so osvojili ekipni naslov vsako leto vse od leta 2002, kar je ena od najdaljših zmagovitih serij v elitnem športu in zagotovo bodo motivirani, da bi naslov obranili tudi letos, medtem ko so njihove tekačice ekipni naslov osvojile kar desetkrat. Posledično bodo seveda tekači in tekačice v slavnih italijanskih modrih majicah tisti, na katere bomo še posebej pozorni, a zame, kot predsednika Evropske atletike je zelo razveseljivo, da ima gorski tek širom po Evropi vse več navdušenih udeležencev.

Seznam prijavljenih vsebuje udeležence iz številnih Evropskih atletskih zvez, za katere do sedaj ni veljalo, da bi imele dolgoletno tradicijo v gorskih tekih, to prvenstvo pa jim je zagotovilo priložnost, da se pokažejo in tako je v zadnjih letih postalo vedno bolj popularno in cenjeno na vseh delih našega kontinenta.

Evropska atletika je zelo hvaležni Atletski zvezi Slovenije, mestu Kamnik, kot tudi vsem uradnikom in prostovoljcem v lokalnem organizacijskem odboru za njihovo trdo delo in zavezo za kar najboljšo izvedbo letošnjega prvenstva.

Vsem želim uspešen in užitkov poln dan. Z impresivnimi izkušnjami, ki jih Kamnik ima kot gostitelj vrhunskih gorskih tekaških tekem, sem prepričan, da bo ta dan res izjemen!

Svein Arne Hansen,
predsednik Evropske atletske zveze